zaterdag 22 november 2008

KidsTegenGeweld

Begin 2002 heeft de aftrap plaatsgevonden voor het KidsTegenGeweld project van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Overal in Nederland worden kinderen in de leeftijdscategorie van 7 t/m 14 jaar opgeroepen om zelf iets te doen tegen pesten, agressie en geweld in hun directe omgeving. Ze worden gestimuleerd dit in teamverband te doen.
De filosofie achter het project is kinderen op te laten groeien met het besef dat pesten, agressie en ‘zinloos’ geweld niet normaal zijn en ook nooit zullen worden.

De kinderen in deze leeftijdsgroep zijn jong en enthousiast, staan open voor nieuwe ideeƫn, maar hebben al voldoende levenslessen meegekregen om actief deel te nemen en direct mee te discussiƫren. In deze leeftijdscategorie wordt de basis gelegd van de richting die zij de rest van hun leven zullen volgen. Het KidsTegenGeweld project draagt bij aan het bewustwordingsproces zodat de jeugd van nu later in staat is om een weloverwogen keuze te maken tussen agressie en geweld of er juist vanaf zien.
Zij zijn ook de groep die hun familie en directe omgeving bij dergelijke problematiek zullen betrekken. Feitelijk zijn ze een belangrijke spil in onze samenleving.

Doel van het project

Het doel van dit project is zoveel mogelijk KidsTeams in Nederland werven die elk op geheel eigen wijze actie ondernemen om pesten, agressie en “zinloos” geweld in hun omgeving terug te dringen of in ieder geval aandacht te vragen voor de aanwezige problematiek. De kinderen dragen hiermee zelf zorg voor bewustwording in hun omgeving of zelfs een mentaliteitsverandering.

Met dit project wil de Stichting de jeugd op een positieve manier benaderen. De Kids worden op deze wijze door elkaar zeer bewust gemaakt van de problematiek rond het pesten, agressie, geweld, discriminatie, etc. Hierdoor ontstaat een open cultuur waar ruimte is voor elkaar. Ze stimuleren en motiveren elkaar. Er wordt van ze gevraagd na te denken over waar grenzen liggen en waar hun eigen verantwoordelijkheid ligt. Hoe ze kunnen voorkomen. De kinderen beginnen bij zichzelf en trekken anderen mee.

Na inschrijving ontvangen alle leden van een KidsTeam een uitgebreid informatiepakket. Daarmee kunnen ze aan de slag. De bedoeling is dat het team zelf of via hun begeleider de Stichting op de hoogte houdt van hun bezigheden. Vraagt het team om materiaal, informatie of andere specifieke begeleiding dan zal de Stichting hen daarin, voor zover mogelijk, voorzien. In principe zullen de teams hier geen kosten voor hoeven te betalen.

Op de website www.kidstegengeweld.nl wordt verslag gedaan van de activiteiten van de KidsTeams, wisselende stellingen waarop de Kids kunnen reageren, kleurplaten, ingezonden stukken zoals verhalen, gedichten, tekeningen, vragen en problemen. Deze interactieve site wordt gebruikt als informatiebron, intermediair en om de opinie onder de jeugd over diverse onderwerpen te onderzoeken.

Voor meer informatie:

www.kidstegengeweld.nl

Geen opmerkingen: